ERP-software kiezen voor uw kmo? Deze 3 criteria zijn bepalend

Het aanbod aan ERP-pakketten voor kmo’s is groot. Hoe maakt u de juiste keuze? Dit artikel zet u op de goede weg.

Beheert u uw administratieve en operationele bedrijfsprocessen met behulp van ERP-software? Dan kunt u heel wat taken, zoals het opvolgen van facturen, stockbeheer en het aan- en verkoopbeheer, grotendeels automatiseren. Het is verstandig om u in uw keuze te laten leiden door drie criteria.

1) De omvang van uw bedrijf

Er bestaat ERP-software op maat van grote bedrijven, starters en alles daartussenin. De omvang van uw bedrijf bepaalt dus in grote mate uw keuze. Als starter hebt u wellicht voldoende aan een basisplatform waarin facturatie, crm en projectbeheer zijn opgenomen. Hoe groter uw onderneming, hoe meer features u nodig hebt. Telt uw onderneming verschillende bedrijfssites, dan heeft ook dat gevolgen voor de keuze van uw ERP-software.

Handig zijn ERP-pakketten die u kunt uitbreiden met functionaliteiten al naargelang uw noden. Ze groeien als het ware met uw onderneming mee. Het voordeel is dat u geen volledig nieuwe softwaresuite moet installeren en aanleren aan uw medewerkers.

2) De sector waarin u actief bent

Ook de sector waarin u actief bent, is bepalend voor uw administratieve en logistieke behoeften. Een compleet ERP-pakket bevat naast de hierboven vermelde modules onder andere ook:

e-commerce

documentbeheer

abonnementenbeheer

servicebeheer

agenda en planning

productiebeheer

tijdsregistratie

boekhouding

kassabeheer

Afhankelijk van de sector hebt u een of meerdere modules nodig. Sommige leveranciers bieden bovendien pakketten aan op maat van een sector. Handig en kostenefficiënt! 

3) Uw zakelijke vereisten

Hebt u een eigen productielijn, biedt u diensten aan of treedt u op als distributeur en/of verkoper van goederen en/of diensten? Uw bedrijfsactiviteiten zijn bepalend voor uw ERP-systeem. Runt u een webshop, dan hebt u een ERP-systeem nodig dat rechtstreeks gekoppeld kan worden aan de backend.

Wat met op maat gemaakte ERP-pakketten?

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Kan ik dan niet beter mijn ERP-software op maat laten maken? Maatwerk is in sommige gevallen de enige juiste oplossing, maar is meestal overbodig (en té duur voor de meeste bedrijven). Hedendaagse ERP-systemen zijn namelijk flexibel genoeg om de meest specifieke bedrijfsprocessen te ondersteunen.Nieuws

De zomervakantie is bij uitstek een periode waar u studenten kunt aanwerven als extra m/v-kracht in uw bedrijf. Bij dit aanwervingsproces is het echter belangrijk dat u de wettelijke spelregels nauwgezet opvolgt, zodat u niet geconfronteerd wordt met dure boetes. We frissen de belangrijkste regels voor u op.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?