Geannoteerd Wetboek van krediet aan de consumenten

Begin september publiceerde de FOD Economie een online Geannoteerd Wetboek van krediet aan de consumenten. Het bevat een luik consumentenkrediet en een luik hypothecair krediet. Dit wetboek wordt de leidraad voor kredietgevers, tussenpersonen en verzekeraars.

Wetboek van Economisch Recht (WER)

De afgelopen jaren werden alle wetten die onder het economisch recht vallen, samengebracht in één wetboek bestaande uit - op dit ogenblik - 19 boekdelen. Tot dan waren deze bepalingen verspreid over allerlei bijzondere wetten waaronder het wetboek van koophandel.

Eén van de “boeken” van het gecoördineerde wetboek van economisch recht is “Boek VII: Wetboek van krediet aan de consumenten” met daarin een luik consumentenkrediet en een luik hypothecair krediet.

De FOD Economie heeft recent een website gelanceerd dat een artikelsgewijze bespreking bevat van de bepalingen van dat wetboek en van de belangrijkste uitvoeringsbesluiten.
Met dit “geannoteerde” wetboek wil de overheid de bedrijven en meer in het bijzonder kredietgevers, tussenpersonen en verzekeraars helpen om hun contractuele documenten, beroepspraktijken en interne organisatie in overeenstemming te brengen met de wettelijke vereisten. Maar het zal ook een handige tool zijn voor advocaten, rechters en bemiddelingsdiensten.

De website bevat naast de wettekst een commentaar per artikel gebaseerd op rechtsleer en gepubliceerde rechtspraak. De FOD Economie waarschuwt zelf dat de annotaties de standpunten weergeven van de FOD Economie zelf. Dit betekent dat een rechter steeds de bevoegdheid heeft om een andere positie in te nemen in een specifiek geval.

Enkel online

Het Wetboek is gratis online beschikbaar en zal regelmatig een update krijgen met nieuwe visies en standpunten.

https://credit2consumer.be/

Nieuws

De GDPR-wetgeving dwingt organisaties, dus ook eenmanszaken en kmo’s, zorgvuldig om te springen met privacygevoelige gegevens. Gegevens verzamelen voor marketingdoeleinden is aan strikte regels onderworpen. Wat mag wel en wat niet? Hieronder beantwoorden we zes veelgestelde vragen rond GDPR.

In januari 2023 ontvingen honderdduizenden werknemers in de privésector een stevige loonindexering. Dit mechanisme trad in werking als gevolg van de stijgende levensduurte van de afgelopen maanden. Deze indexering geldt echter niet voor zelfstandigen. Hoe past u uw tarieven correct aan?

Om cashflowproblemen te vermijden is een strikte opvolging van uitgaande facturen essentieel. In dit artikel geven we enkele tips om daadkrachtig maar beleefd om te gaan met wanbetalers.