Een collectief akkoord met de fiscus over uw beroepskosten

Het exacte bedrag van sommige beroepskosten (bv. kleine kantoorkosten, autokosten, representatiekosten) is moeilijk te bewijzen. Om daaraan tegemoet te komen, werden de individuele en collectieve akkoorden in het leven geroepen. De regels voor het sluiten van een individueel akkoord hebben we in een eerdere bijdrage al toegelicht. Vandaag gaan we dieper in op het collectief akkoord.

Een akkoord tussen een beroepsorganisatie en de fiscus

Bij een collectief akkoord, moet u als belastingplichtige niet zelf een akkoord sluiten met de fiscus. Dit akkoord komt tot stand na overleg tussen een beroepsorganisatie en de fiscus. Net als bij het individueel akkoord gaat het over kosten waarvan het exacte bedrag moeilijk kan worden bewezen.

Collectieve akkoorden kunnen worden afgesloten op gewestelijk of nationaal vlak.

Welke kosten?

De collectieve akkoorden die reeds werden afgesloten hadden betrekking op:

representatiekosten;

bepaalde kosten van gemengd (privé/professioneel) gebruikte wagens: brandstof, olie, onderhoud;

kleine kantoorkosten;

kosten van onderhoud van lokalen waar het beroep wordt uitgeoefend (bv. kuisproducten);

toevallige reiskosten (gemeenschappelijk vervoer, taxi's, enz.).

Afgesloten akkoorden

Met de volgende beroepsgroepen werden al nationale akkoorden gesloten:

advocaten (voor sommige kosten): het forfait geldt niet voor advocatenvennootschappen of voor advocaten die hun beroep uitoefenen in het kader van een professionele vennootschap;

gerechtsdeurwaarders: het forfait geldt niet voor vennootschappen of voor gerechtsdeurwaarders die hun beroep uitoefenen in het kader van een professionele vennootschap;

exploitanten van automatische ontspanningstoestellen;

zelfstandige opvangmoeders: een forfaitair bedrag per kind per opvangdag (vanaf aj. 2013 bedraagt dit forfaitair bedrag 16,50 EUR). Een combinatie van het forfait met de aftrek van kosten die u wel kan bewijzen is niet mogelijk.

Akkoord afgesloten, moet ik het volgen?

Ook als er door uw beroepsorganisatie een collectief akkoord werd afgesloten, bent u nog steeds vrij om zelf uw beroepskosten te bewijzen.

Nieuws

De GDPR-wetgeving dwingt organisaties, dus ook eenmanszaken en kmo’s, zorgvuldig om te springen met privacygevoelige gegevens. Gegevens verzamelen voor marketingdoeleinden is aan strikte regels onderworpen. Wat mag wel en wat niet? Hieronder beantwoorden we zes veelgestelde vragen rond GDPR.

In januari 2023 ontvingen honderdduizenden werknemers in de privésector een stevige loonindexering. Dit mechanisme trad in werking als gevolg van de stijgende levensduurte van de afgelopen maanden. Deze indexering geldt echter niet voor zelfstandigen. Hoe past u uw tarieven correct aan?

Om cashflowproblemen te vermijden is een strikte opvolging van uitgaande facturen essentieel. In dit artikel geven we enkele tips om daadkrachtig maar beleefd om te gaan met wanbetalers.