Nieuw: de loopbaancheque voor loopbaanbegeleiding op maat

Stelt u zich soms vragen bij uw loopbaan? Werknemers en zelfstandigen kunnen voortaan loopbaanbegeleidingsessies volgen bij erkende HR-bedrijven. Die sessies worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. U betaalt de begeleiding met een loopbaancheque. Eén loopbaancheque omvat een pakket van 4 uur begeleiding.

Vanaf 1 juli 2013 kan elke werknemer en zelfstandige bij de VDAB terecht voor een loopbaancheque. De loopbaancheque is een elektronisch betaalmiddel voor Nederlandstalige loopbaanbegeleiding gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Eén loopbaancheque omvat een pakket van 4 uur begeleiding. Per loopbaancheque betaalt u 40 euro. De reële waarde van één loopbaancheque is 550 euro (excl. btw). Per loopbaancheque legt de Vlaamse overheid dus 510 euro bij.

Voorwaarden

Het systeem van de loopbaanbegeleiding met loopbaancheques staat open voor werknemers en zelfstandigen die wonen en werken in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook werknemers en zelfstandigen die in het Waalse Gewest wonen (of een lidstaat van de Europese Unie), komen in aanmerking. Zij kunnen loopbaanbegeleiding volgen als zij minimum 1 jaar werkervaring hebben en het langer dan 6 jaar is geleden dat ze loopbaanbegeleiding volgden. De loopbaanbegeleiding gaat door bij één van de loopbaancentra in Vlaanderen die door de VDAB erkend zijn.

Procedure

Loopbaancheque(s) bestellen, doet u bij de VDAB. Dit kan telefonisch op 0800.30.700 (elke werkdag van 8u tot 19u) of online (www.vdab.be). De VDAB gaat na of u aan de voorwaarden voldoet en geeft vervolgens uw gegevens door aan het uitgiftebedrijf. Wie voldoet aan de voorwaarden, heeft recht op een loopbaanbegeleidingstraject van 8 uur op te nemen in 1 of 2 keer, verspreid over minstens twee dagen. Elk aangekocht pakket bevat de opmaak van een persoonlijk ontwikkelingsplan, informatie over het verloop van de loopbaanbegeleiding en het verstrekken van nazorg.

Relevantie voor werkgever?

De Vlaamse overheid wil met het systeem van de loopbaancheques mensen aansporen om na te denken over hun loopbaan, persoonlijke talenten en sterktes. Als werkgever staat u daarbuiten. Het is een persoonlijke keuze van uw werknemer die de loopbaanbegeleiding in zijn vrije tijd volgt. Dit neemt uiteraard niet weg dat u uw werknemer kan aanmoedigen om een loopbaanbegeleiding te volgen als dit een positieve invloed heeft op zijn competentieontwikkeling en zijn motivatie.

Let op. Loopbaancheques zijn op naam en maar 3 maanden geldig. Een vervallen cheque wordt wel terugbetaald door het uitgiftebedrijf. U kan dan een nieuwe cheque aanvragen.
Loopbaancheques zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Nieuws

Sinds dit jaar kunt u kiezen om een hoger bedrag te pensioensparen, tot 1.230 euro. Als u daarvoor kiest, krijgt u relatief wel een lager voordeel. De vermindering zakt van 30 % tot 25 % van het gespaarde bedrag. U moet er dus wel goed over nadenken. En er uitdrukkelijk voor kiezen.

Een goederenvervoersdienst vindt normaal gezien plaats in het land waarin de ontvanger van de dienst gevestigd is. Als het vervoer volledig binnen BelgiŽ, of volledig buiten de EU plaatsvindt, geldt de use and enjoyment-regel. Dan is de plaats van de dienst, de plaats van het werkelijk gebruik.

Sinds 15 juli kunt u onbelast bijverdienen tot 6.130 euro per jaar, met een maximum van 510,83 euro per maand. Let op het gaat om bij-verdienen. Dit fiscaal gunstregime telt enkel voor wie al een hoofdberoep heeft, en voor gepensioneerden.