Hoeveel vennootschapsbijdrage betalen?

Vóór 1 juli moeten vennootschappen de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Het bedrag hangt af van hun balanstotaal. Voor de bijdrage 2019 is dit het balanstotaal van de vennootschap in 2017.

De vennootschapsbijdrage is een verplichte jaarlijkse bijdrage ten laste van de vennootschappen waarmee het sociaal statuut van de zelfstandigen word gefinancierd (bv. de pensioenen, kinderbijslag, ziekteverzekering. Het is m.a.w. een solidariteitsbijdrage.
Net als vorige jaren blijft het tarief van de vennootschapsbijdrage ongewijzigd.

Balanstotaal in 2017

Een startende vennootschap betaalt de eerste twee jaren een vennootschapsbijdrage van 347,50 euro. Nadien hangt de bijdrage af van het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar.

Grote vennootschappen -vennootschappen die volgens de cijfers van de Nationale Bank in het voorlaatste afgesloten boekjaar een balanstotaal hadden van meer dan 700.247,09 euro- betalen in 2019 de maximale vennootschapsbijdrage van 868 euro. Vorig jaar lag die drempel nog op 681.341,33 euro. Dit bedrag is geïndexeerd.

Kleine vennootschappen -vennootschappen met een balanstotaal dat lager of gelijk is aan 700.247,09 euro- betalen 347,50 euro.

Een vennootschap die in de loop van een jaar wordt opgericht, betaalt voor dat jaar ook de volledige vennootschapsbijdrage.

Deadline betaling

Bestaande vennootschappen en vennootschappen opgericht vóór 1 april, moeten de bijdrage ten laatste op 30 juni betalen op de rekening staan van het sociaal verzekeringsfonds.. Heb je jouw vennootschap opgericht na 31 maart, dan is de eerste bijdrage verschuldigd uiterlijk op de laatste dag van de derde maand die volgt op de oprichting van de vennootschap.

Het sociale verzekeringsfonds stuurt de vennootschap een betalingsbericht. Maar ook zonder dit bericht moet de vennootschap de bijdrage betalen. Wie te laat betaalt, krijgt een surplus van 1% per maand vertraging aangerekend op het bijdragebedrag. Zaakvoerders, bestuurders of werkende vennoten zijn trouwens hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de bijdragen, verhogingen en kosten.

Vrijstelling van bijdragebetaling

beginnende personenvennootschappen gedurende de eerste 3 jaar

failliet verklaarde vennootschappen

vennootschappen onder gerechtelijk akkoord

vennootschappen in vereffening

slapende vennootschappen die bewijzen dat ze gedurende dat volledige kalenderjaar geen enkele handels- of burgerlijke activiteit hebben uitgeoefend

Journaalpost in de boekhouding

Journaalpost bij het inboeken van de betaling van de vennootschapsbijdrage via de bank:
645 vennootschapsbijdrage (debet)
aan 55 kredietinstellingen (credit)

Nieuws

De zomervakantie is bij uitstek een periode waar u studenten kunt aanwerven als extra m/v-kracht in uw bedrijf. Bij dit aanwervingsproces is het echter belangrijk dat u de wettelijke spelregels nauwgezet opvolgt, zodat u niet geconfronteerd wordt met dure boetes. We frissen de belangrijkste regels voor u op.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?