Voordeel alle aard woning: factor 2 in plaats van 3,8

De manier waarop de gratis ter beschikking stelling van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider wordt gewaardeerd, ligt al lang onder vuur. De regering heeft nu aangekondigd de regels aan te passen. De waarde wordt berekend met de nieuwe formule: KI × 100/60 × 2.

De ongelijkheid ...

Tot voor kort werd het forfaitaire voordeel van alle aard voor het gratis gebruik van een woning op verschillende manieren berekend:

Woning ter beschikking gesteld door een natuurlijk persoon: kadastraal inkomen woning × 100/60.

Woning met KI lager dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 1,25.

Woning met KI hoger dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 3,8.

Er zat dus een grote ongelijkheid in de forfaitaire waardering van het gebruik: een woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon (meestal een vennootschap) was bijna vier keer zo duur. Deze ongelijkheid werd meermaals aangeklaagd door rechtspraak en rechtsleer.

... weggewerkt

De minister van Financiën en de fiscus hebben zich bij die visie neergelegd en aangekondigd de regels te wijzigen. En de minister heeft woord gehouden. De formule blijft behouden, maar de factor 3,8 wordt vervangen door de factor 2:

Kadastraal inkomen woning × 100/60 × 2

Deze formule geldt voor alle waarderingen ongeacht wie de woning ter beschikking stelt. Of de woning ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon of een natuurlijk persoon is niet meer relevant.

De nieuwe formule zal toegepast worden voor woningen ter beschikking gesteld vanaf 1 januari 2019.

Nieuws

De zomervakantie is bij uitstek een periode waar u studenten kunt aanwerven als extra m/v-kracht in uw bedrijf. Bij dit aanwervingsproces is het echter belangrijk dat u de wettelijke spelregels nauwgezet opvolgt, zodat u niet geconfronteerd wordt met dure boetes. We frissen de belangrijkste regels voor u op.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?