Ongrondwettelijke waardering voordeel woning: wetswijziging op komst

Wie een gratis woning ter beschikking krijgt van zijn werkgever, krijgt een belastbaar voordeel. De ‘waarde’ van dat voordeel wordt anders berekend als de werkgever een rechtspersoon (bv. vennootschap) is. Dat is discriminerend.

Een forfaitair voordeel

Het voordeel van alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van een woning wordt forfaitair bepaald:

Als de woning ter beschikking wordt gesteld door een natuurlijk persoon: 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen van de woning.

Als er een bescheiden woning (met een KI lager dan 745 euro) ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon: 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen van de woning × 1,25.

Als er een woning ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon: 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen van de woning × 3,8.

Krijgt u de woning van een vennootschap, dan betaalt u dus bijna vier keer zoveel belasting voor dezelfde woning.

Rechtspraak noemt dit discriminatie

De hoven van beroep van Gent en Antwerpen hebben allebei in het verleden al meermaals gezegd dat dit discriminerend is. De hoedanigheid van de persoon die de woning ter beschikking stelt, is geen relevant criterium voor de waarde van het voordeel.
De fiscus probeerde het onderscheid te rechtvaardigen door te beweren dat bedrijfsleiders luxueuzere woningen ter beschikking krijgen en daarom op een hoger voordeel mogen belast worden. En omdat alleen vennootschappen bedrijfsleiders hebben, wordt het voordeel toegekend door vennootschappen zwaarder belast. Hiertegen kan je makkelijk inbrengen dat bedrijfsleiders op een luxueuzere woning al meer belast worden door de gewone formule: een luxewoning heeft meestal immers een hoger KI.

Wetswijziging op komst

De minister van Financiën heeft ondertussen laten verstaan dat hij het onderscheid ongedaan wil maken. Ook de fiscus heeft zich er bij neergelegd.
Het nieuwe standpunt zal geformaliseerd worden in een nieuwe regel. Het staat nog wel niet vast voor welke aanpak de regering zal kiezen. Wordt elk voordeel voortaan gewaardeerd volgens de algemene formule of wordt elk voordeel berekend volgens de formule voor bedrijfsleiders (dan is ook de discriminatie weggewerkt). Of misschien kiezen  ze wel voor een tussenoplossing. De regering onderzoekt de zaak nu. Wij houden u zeker op de hoogte.

Nieuws

De drie letters staan voor Environmental, Social en Governance. Maar wat weet u nog meer over ESG? En waarom kunt u er als ondernemer dit jaar écht niet meer omheen?

Zoals elk jaar moet u ook in 2024 rekening houden met nieuwe fiscale regels die een impact kunnen hebben op uw vennootschap en medewerkers. We zetten enkele opvallende maatregelen in de kijker:

Sinds 1 januari 2024 moet u rekening houden met ingrijpende wijzigingen met betrekking tot het btw-tarief voor afbraak en heropbouw van private woningen.