Deeleconomie: de eerste elektronische platformen erkend

Vorig jaar werd het bijzonder regime van de deeleconomie gelanceerd. Particulieren die diensten aanbieden aan andere particulieren genieten van een verlaagd tarief in de inkomstenbelasting (10 % effectieve belastingdruk). De diensten moeten dan wel aangeboden worden via een erkend platform. Sinds maart 2017 zijn er eindelijk enkele platforms erkend, zodat het regime nu echt van start kan gaan.

Ter herinnering

Het bijzonder regime geldt enkel voor diensten door particulieren voor particulieren. Dat wil zeggen dat de afnemer de diensten niet voor zijn professionele activiteit mag gebruiken. De particuliere dienstverrichter mag niet dezelfde activiteit aanbieden die hij ook al als zelfstandige in hoofdberoep uitoefent.

De diensten mogen enkel aangeboden worden via erkende elektronische platforms. Het is dus niet toegestaan (binnen dit regime), om dezelfde diensten ook aan te bieden via een eigen website.

Erkenning van de platformen

Het heeft even geduurd voor het koninklijk besluit met de erkenningsvoorwaarden voor de platformen er was. Dat is er ondertussen toch gekomen. De eerste platformen zijn ook al erkend. In het Belgisch Staatsblad worden alle erkenningen gepubliceerd.

Via deze platformen wordt er een brede variatie aan diensten aangeboden:

klusjes: www.listminut.be, www.klaariskees en www.homeyz.be

afhaalmaaltijden: www.flavr.be, www.menunextdoor.be (FR) en www.uberaets.be

bezorgen van pakjes: www.bringr.be

allerhande diensten: www.listminut.be , www.pwiic.com (FR)

taxidienst (tijdens uitgaansuren): www.heetch.com

bijlessen en studiebegeleiding: www.bijlesherent.be en www.mysherpa.be

 uitzendarbeid: www.dajobs.be

 werkgelegenheidsprojecten: www.yourprivatebutler.com

Nieuws

De zomervakantie is bij uitstek een periode waar u studenten kunt aanwerven als extra m/v-kracht in uw bedrijf. Bij dit aanwervingsproces is het echter belangrijk dat u de wettelijke spelregels nauwgezet opvolgt, zodat u niet geconfronteerd wordt met dure boetes. We frissen de belangrijkste regels voor u op.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?