Werken in de tuin: welk btw-tarief van toepassing?

Wie werken laat uitvoeren aan een privéwoning die meer dan vijf jaar oud is, betaalt daarop slechts 6 % btw. Werken in de tuin van dergelijke woning zijn in principe echter van dit gunsttarief uitgesloten. Er bestaan slechts enkele uitzonderingen op deze uitsluiting.

Voorwaarden gunsttarief

Om van het tarief (6 %) te kunnen genieten, moet er aan drie voorwaarden voldaan zijn. Het moet gaan om...

de renovatie;

van een privéwoning;

die minstens vijf jaar oud is.

Vanaf 2016 wordt de leeftijdsvereiste opgetrokken tot tien jaar.

Tuinaanleg valt niet onder verlaagd tarief

Werken in onroerende staat die  geen betrekking hebben op de eigenlijke woning vallen buiten het toepassingsgebied van het tarief van 6 %. Waardoor ze dus aan 21 % moeten worden gefactureerd.

Het gaat o.a. om:

tuinaanleg;

plaatsen van afsluitingen al dan niet met toegangspoort;

aanleg van zwembaden;

aanleg van parkings.

Bepaalde onderdelen van 'tuinaanleg' vallen dankzij een administratieve soepelheid toch nog onder de 6 %. Dit zijn werken in de tuin, die toch dicht aansluiten bij de woning zelf en er eigenlijk deel van uitmaken: toegangswegen, buitenterrassen en muurtjes.

Toegangswegen

De administratie hanteert een enge definitie van 'toegangsweg': het gaat enkel om wegen die een gebouw dat bestemd is om te worden bewoond rechtstreeks verbinden met de openbare weg en die gebruikt worden door de bewoners van de woning en bezoekers, bv. de oprit. Andere wegen vallen er buiten: het tuinpad (dat niet naar de openbare weg leidt), een weg die enkel door de brandweer wordt gebruikt, een paadje dat enkel leidt naar een bijgebouw zoals garage of schuur.

Buitenterrassen

Ook hier gelden weer dezelfde regels: als het terras ligt aan een gebouw dat voor bewoning wordt gebruikt, behoort  het terras tot de woning en is het tarief van 6 % van toepassing. Terrassen die grenzen aan een tuinhuisje of dergelijke vallen er niet onder. Een parking wordt niet als terras beschouwd.

Muurtjes

Het bouwen van muurtjes die grenzen aan de woning en geen eigenlijke afscheiding of afbakening van de eigendom vormen, kunnen wel worden aangemerkt als een deel van de woning. Hieronder vallen ook de hekken of poortjes in deze muurtjes. Scheidingsmuren die een perceel afbakenen van een ander perceel vallen onder het gewone tarief van 21 %.

Nieuws

De zomervakantie is bij uitstek een periode waar u studenten kunt aanwerven als extra m/v-kracht in uw bedrijf. Bij dit aanwervingsproces is het echter belangrijk dat u de wettelijke spelregels nauwgezet opvolgt, zodat u niet geconfronteerd wordt met dure boetes. We frissen de belangrijkste regels voor u op.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft. Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning. Wat moet u hierover weten?